Mewarna "Line Art" -- Salah satu cara

Perisian : Photoshop 6
Kemahiran Perisian : "Beginners" hingga "Intermidiate"

Prosess 1 -- Persedian Ruang Kerja

  1. Buka Photoshop dan buka "line art" yang hendak diwarnakan -- [File -> Open]. Untuk tujuan ini "Line Art" karakter Deeja yang telah dipensel dan di"ink" oleh PeeNutt telah dipilih.

    Anda boleh memuatturun "Line Art" ini di sini .

  2. Pada "Layers Tab", "right clik" pada "layer" "Background" dan klik pada "Duplicate layer" untuk membuat satu salinan "layer" ini. Namakan layer tersebut kepada "LineArt" atau apaČ nama yang sesuai.

    Tip : Anda boleh juga membuat salinan "layer" anda mengunnakan "drag & drop"  layer anda kepada ikon "create a new layer".  3. Klik pada ikon "Create a new layer" untuk membuat satu "layer" baru, kemudian susunkan "layer" anda supaya "layer" "line art" anda berada di atas sekali. Kemudian setkan "blending" "layer" "line art" anda kepada "Multiply". Dengan ini "line art" anda akan sentiasa kelihatan apabila prosess mewarna dilakukan.

    Kemudian Klik pada ikon mata("Indicate layer visibility") pada "layer" "Background" untuk menghilangkan "layer" tersebut.


[ Laman Utama ] [ Prosess 1 ] [ Prosess 2 ] [ Prosess 3 ] [ Prosess 4 ] [ Prosess 5 ]

my gallery of Digital Painting and Digital Photography Digital painting and photography gallery. Catan digital dan fotografi digital. saripol akarumbi digital arts wacom tablet 300d canon powershot a80 saripol, akarumbi, saripol.akarumbi, catan digital, quickies, painting, digital painting, digital art, art, art gallery, graphic tablet, graphic, photography, eos 300D, powershot a80, fotografi digital, malaysian artist, tutorial mewarna, coloring line art, comic, komik, malaysia, drawing, melukis, mewarna, mengecat, photoshop, painter, artikel mengecat, painting articles, tenik mewarna, teknik mengecat, coloring techniques, painting techniques, teknik mengambil gambar, photography techniques, teknik fotografi